Kauza kocour Mikeš

14. 04. 2010 19:23:27
Když se jedinec pasuje do pozice hlasu národa, tak je nutné být vždy ve střehu. Jestli někdo začne větu tím, že Romové chtějí, Romové požadují atp., tak je potřeba, aby se Romové vždy ozvali a dementovali dementní stanoviska. Toto není o nějaké falešné loajalitě, ale o zdravém rozumu. Rozumný Rom je nad věcí a nežaluje, ani Erbena, ani Ladu, ani Máchu.

Kroky, které podnikají někteří romští aktivisté jsou mnohdy svérázné a kauza slabikář byla jedním z nich. Bláhově jsem se domníval, že se jedná o vrchol kontroverze a nic víc mě již překvapit nemůže. Nicméně vyjádření těch samých lidí k Ladově tvorbě mi vyrazilo dech.

Snad jediná Romea o.s. se od takového jednání veřejně distancuje:

"..naprosto odmítáme a upozorňujeme, že dopis s požadavkem stažení pohádkové knížky je čistě aktivitou pana Mika a jeho spřátelených sdružení. Nejedná se tedy o názor obecně sdílený romskou komunitou (žádná hromadná petice jej neprovází!) a tedy paušalizace není na místě."

zdroj: Romea cz.

Očekávám vyjádření i ostatních romských reprezentantů k této kauze a bláhově doufám, že podobně situace vybudí racionálně uvažující Romy, kteří si přestanou v ústraní hrát na svém písečku a konečně se veřejně začnou distancovat od bludů a výplodů choré mysli. Vztahy mezi majoritou a Romy jsou dlouhodobě na nevalné úrovni. Zlepšení soužití je v zájmu obou skupin obyvatel. Lidé jako pan V.Miko tento proces evidentně bojkotují a vyvolávají mediální kauzy tipu "Slabikář" a nyní "Mikeš". Padoxní a velice účelové jsou kroky, které tito profiromové předvádějí:

a) Reprezentanti romských občanských sdružení Roma Realia, Futurum Roma, Aliance romských komunit a neformálního Hnutí romského odporu vydali společné prohlášení, v němž se shodli na tom, že česká a slovenská exekutiva ignorují závažnost situace Romů a věnují malou pozornost organizovanému extremismu. Z toho důvodu uvedené organizace začaly vyzývat Romy k emigraci do západních zemí včetně USA.

b) „Vedení Roma Realia spolu představiteli Hnutí romského odporu, Aliance romských komunit a Futurum Roma vyjadřují hluboké znepokojení nad opět nekontrolovaným přístupem školství ČR a rasistickým přístupem české kultury,“ uvádí v prohlášení předseda prvního jmenovaného Václav Miko.

Chtějí emigrovat, nebo chtějí tvořit snesitelné podmínky, nebo jen chtějí na sebe upozornit? Nebo co chtějí? Škodit?

V době, kdy se na lokální úrovní začíná blýskat na lepší časy a zastupitelstva měst se inspirují Vládní koncepcí romské integrace, mi přijde velice kontraproduktivní počínání některých romských lídrů. Nejsem velkým příznivcem Vládní koncepce romské integrace a spoustu much bych tomuto textu dokázal vytknou, ale musím suše konstatovat, že tu snaha je a lepší něco, než nic. Dá se s tím pracovat a jde v první řadě o vzájemnou chuť nejenom řešit, ale i konečně vyřešit. Tento proces kauza Mikeš ohrožuje nejen svou stupiditou, ale zejména svým načasováním. Lidi jako pan V.Miko by měli přiložit ruku k dílu zlepšení vzájemného soužití a emancipace Romů.

" Gádžové nám jdou naproti a my Cigáni se stavíme na zadní?!"

Autor: Drahomir Radek Horvath | středa 14.4.2010 19:23 | karma článku: 39.92 | přečteno: 4735x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.49 | Přečteno: 547 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 33 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3961
"Většina Romů se zaměřuje jenom na svůj problém a všechno hodnotí ze svého pohledu. My jsme chudáci, my neseženeme práci, naše děcka jsou ve škole špatný... Málokdo se ptá, co může zlepšit on sám." Za svými názory si stojím a proto kdykoliv: e-mail(horvy00@seznam) mob.(739312147) Skype(D.H.Radek)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...